Przepisy na potrawy wielkanocne

Jakie potrawy kojarzą się jednoznacznie ze świętami Wielkiej Nocy? Z pewnością prym wiodą dwie, mianowicie barszcz oraz przygotowywane na wiele sposobów jajka.
Są one przygotowywane w całej Polsce, niezależnie od regionu w jakim mieszkamy. Ma on jednak wpływ na pierwszą z nich, czyli barszcz, który może być żurkiem bądź barszczem białym. W centralnej i wschodniej Polsce jada się barszcz biały, natomiast żurek popularny jest raczej na południu i na zachodzie kraju. Jaka jest różnica pomiędzy nimi? Przyjmuje się, że żur jest bardziej kwaśny, natomiast barszcz wymaga białej kiełbasy. Zdaniem niektórych żurek przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały na zakwasie z mąki pszennej. To właśnie w zakwasie tkwi tajemnica smaku tej wielkanocnej potrawy. Dlatego warto zrobić go samodzielnie, a nie wybierać gotowego z torebki.

Skąd właściwie wzięła się tradycja spożywania tej a nie innej potrawy? Dawniej postne żury i żurki, czasem z dodatkiem śledzie były posiłkami jedzonymi właściwie przez cały okres wielkiego postu. Dopiero w Wielką Niedzielę następowało pożegnanie z nimi, kiedy to na stołach pojawiały się wazy z pachnącym wędzonką i majerankiem żurkiem wielkanocny, którego oprócz nazwy nie łączyło nic ze swoim postnym odpowiednikiem.

Chociaż barszcz jest sztandarową potrawą wielkanocną, nie można zapominać o tej, która króluje wspólnie z nim. Mowa oczywiście o jajkach. Z pozoru są to tylko małe produkty. Jednak odpowiednie ich przygotowanie może wyczarować wyśmienite przekąski. Chociaż jaja są sycące, to jednak nie podaje się ich jako samodzielnej potrawy, częściej jako jej element lub wspomnianą już przekąskę. Nie wystarczy jednak jedynie ugotować ich na twardo i położyć na stole. Trzeba dodać do nich coś co nada im wyrazistego smaku. W zależności od kulinarnych upodobań mogą to być tuńczyk, szpinak lub po prostu tradycyjne tarte buraki z chrzanem. Najlepiej ułożyć rozkrojone jajka na półmisku a obok nich postawić miski z przygotowanymi, z wcześniej wymienionych lub innych specjałów, pastami, tak aby każdy mógł połączyć jajko z dodatkiem jaki będzie mu odpowiadał.

Spotkanie przy wielkanocnym stole to nie tylko czas na spróbowanie tradycyjnych potraw. To idealna okazja do spotkania w gronie bliskich i złożenie sobie wzajemnych świątecznych życzeń. Można połączyć te dwie czynności bez uszczerkbu dla żadnej z nich. Można sprawić przyjemność drugiej osobie pięknymi życzenia, jak również zrobieniem niecodziennej potrawy.